Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό. Όμως πώς επηρεάζει το σώμα μας;

Το πρόχειρο φαγητό αναφέρεται σε τροφή που σερβίρεται γρήγορα. Σε πολλές περιπτώσεις, σημαίνει τροφή που είναι πολύ κατεργασμένη και περιέχει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, σακχάρων, ανθυγιεινών λιπαρών και αλατιού. Γενικά περιέχει πολλές θερμίδες, αλλά έχει λίγη ή καθόλου θρεπτική αξία.

Έρευνα του 2013 στο περιοδικό JAMA Pediatrics, έδειξε ότι παιδιά και έφηβοι προσλάμβαναν πιο πολλές θερμίδες στα ταχυφαγεία και στα εστιατόρια παρά στο σπίτι. Η κατανάλωση φαγητών εκτός σπιτιού προσέθετε από 160 έως 310 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Σύμφωνα με το National Institutes of Health, ορισμένα γρήγορα γεύματα σας δίνουν τις θερμίδες ολόκληρης της ημέρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση κιλών. Το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά χρόνια προβλήματα υγείας.

Όταν το πρόχειρο φαγητό αντικαθιστά συχνά θρεπτικές τροφές στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή διατροφή και κακή υγεία.

Πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα

Πολλά ‘’πρόχειρα’’ φαγητά και ροφήματα περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και κατ’ επέκταση πολλές θερμίδες. Το πεπτικό διασπά τους υδατάνθρακες σε σάκχαρο (γλυκόζη) το οποίο απελευθερώνεται στο κυκλοφορικό. Το πάγκρεας ανταποκρίνεται εκκρίνοντας ινσουλίνη, που χρειάζεται για τη μεταφορά του σακχάρου στα κύτταρα του οργανισμού.
Καθώς το σάκχαρο απορροφάται, τα επίπεδά του στο αίμα μειώνονται. Όταν είναι χαμηλά, το πάγκρεας απελευθερώνει και άλλη ορμόνη, τη γλυκαγόνη η οποία ενημερώνει το ήπαρ να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αποθηκευμένα σάκχαρα. Όταν όλα δουλεύουν συγχρονισμένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν εντός του φυσιολογικού εύρους.

Πηγή

http://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/32712/poies-einai-oi-epiptwseis-toy-fast-food-ston-organismo.html

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2015 © Copyright - Internal Medicine by GD

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.