Ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου (ΚΠΕ) είναι ο τρίτος σε θνησιμότητα καρκίνος παγκοσμίως τόσο για άντρες -μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη, όσο και για γυναίκες -μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.

Στις δυτικού τύπου κοινωνίες υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση και θνητότητα από τον καρκίνο, σε σχέση με τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 5.200 κρούσματα ετησίως πεθαίνουν 2.500 άνθρωποι.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Γ. Καραμανώλης, Συντονιστής Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, ο ΚΠΕ είναι ένας από τους λίγους καρκίνους, του οποίου η πρόληψη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

«Και τούτο διότι υπάρχει μια προκαρκινική κατάσταση, ο πολύποδας, ο οποίος από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί μέχρι τη στιγμή που θα εξαλλαγεί, μεσολαβεί ένα διάστημα 7 – 12 χρόνων. Εάν στο διάστημα αυτό, γίνει παρέμβαση με κολονοσκόπηση και πολυπεκτομή, ο κίνδυνος μηδενίζεται, υπό την προϋπόθεση ότι θα επακολουθήσει, σύμφωνα με τις οδηγίες, παρακολούθηση. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι ευτυχώς δεν εξαλλάσονται όλοι οι πολύποδες σε καρκίνο, παρά μόνο οι αδενωματώδεις και όσοι έχουν σωληνολαχνωτό στοιχείο» λέει ο κ. Καραμανώλης. Σύμφωνα με τον ίδιο όλες οι Γαστρεντερολογικές Εταιρείες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής, έχουν συμφωνήσει ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και παρακολούθησης είναι η κολονοσκόπηση, η οποία όχι μόνο μπορεί να θέσει τη διάγνωση αλλά και να παρέμβει με πολυπεκτομή.

http://medicalnews.gr/sozei-zoes-h-kolonoskophsh/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2015 © Copyright - Internal Medicine by GD

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.